Wanneer je bij ons begint met zweefvliegen, start je zweefvliegopleiding direct. Deze biedt Stabilo aan i.s.m. de Nijmeegse Aeroclub  (NijAC). 

De opleiding

In het begin van je opleiding vlieg je in een tweezitter. Jij zit voorin en achter je een ervaren instructeur met exact dezelfde stuurmogelijkheden. Al bij je eerste les vlucht neem je zelf de stuurknuppel in handen. De instructeurs zullen aanvankelijk het meeste vliegen, maar elke vlucht krijg je meer verantwoordelijkheden. Zo leer je stukje bij beetje het vliegtuig te beheersen. In 50 à 100 vluchten leg je doorgaans de basis voor het maken van een veilige en verantwoorde vlucht. De instructeur zegt dan op een heuglijke dag dat je "solo" mag. Je gaat voor het eerst in een eenzitter vliegen. Dit is altijd een bijzonder moment dat gevierd wordt met een krans en een drankje. Je eerste solo zul je nooit van je leven vergeten.

Als "solist" kun je nog veel leren, je staat onder toezicht van een instructeur en bouwt zo veel ervaring op. Als je voldoende ervaring hebt en het theorie-examen hebt behaald, mag je praktijkexamen doen voor je zweefvliegbewijs.

 

Het zweefvliegbewijs

Met je Light Aircraft Pilots Licence (LAPL) op zak ben je bevoegd zonder toezicht van instructeurs te vliegen. Je mag ook andere mensen meenemen en op types vliegen die betere prestaties hebben dan de toestellen waar je tijdens je opleiding op vliegt.

Daarnaast mag je overland: wegvliegen van het zweefvliegveld in Malden. Dit is voor veel zweefvliegers het ultieme gevoel van vrijheid. Op mooie dagen is het mogelijk om vanaf ons vliegveld honderden kilometers af te leggen door van de ene thermiekbel naar de andere te steken. Vliegers van onze club zijn op deze manier op en neer geweest naar onder andere: de Waddeneilanden, de Randstad en het Eifelgebergte in Duitsland.

Ook worden er over heel de wereld zweefvliegwedstrijden georganiseerd. Bij deze wedstrijden is het de sport om een vooraf uitgezette route (bijvoorbeeld Nijmegen - Hoogeveen - Utrecht - Nijmegen) zo snel mogelijk te vliegen gebruikmakend van de thermiek.

We voeren op ons vliegveld ook kunstvluchten uit. Met een zweefvliegtuig kunnen bijna alle bijzondere manoeuvres gemaakt worden die een motorvliegtuig ook kan maken. Tijdens je opleiding mag je misschien al een paar keer mee, maar na het behalen van je brevet mag je samen met een ervaren kunstzweefvlieginstructeur zelf aan de slag om loopings, rolls en stall turns te maken.

Welk soort vliegen je ook doet het biedt telkens weer nieuwe uitdagingen. De NijAC heeft leden die, ookal zweefvliegen ze al meer dan 50 jaar, nogsteeds bijleren.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.