Wat is het doel van zweefvliegen? 

Met zweefvliegen probeer je zonder motor met behulp van de natuur afstanden te vliegen. Hier in Nederland kun je op mooie dagen afstanden afleggen van meer dan 500 km maar in de Andes zijn afstanden van meer als 3000 km gevlogen.

Naast de afstand kan de snelheid ook een doel zijn. Zo worden er zweefvliegwedstrijden georganiseerd waarbij de vliegers, van te voren, een opdracht krijgen en deze zo snel mogelijk moeten vliegen. Een opdracht kan zijn om van Nijmegen via Twente en Hoogeveen weer terug te vliegen naar Nijmegen. De vlieger die dit het snelste doet heeft dan gewonnen.

Daarnaast kunnen sommige zweefvliegtuig ook kunstvliegen. Na de start wordt er geprobeerd om allerlei figuren zoals een looping, rol of wing-over zo mooi mogelijk uit te voeren. 

 

Waarom is zweefvliegen zo leuk? 

Zweefvliegen is dus een fantastische veelzijdige sport. Er is telkens weer een volgende stap die je kunt zetten. In het begin is dat vooral leren vliegen, bijvoorbeeld een mooie landing maken. Later wordt het behalen van je zweefvliegbewijs of je eerste afstandsvlucht een doel. Nog later ga je wedstrijden vliegen of probeer je de instructie bevoegdheid te halen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Naast het vliegen zelf leer je nog veel meer, bijvoorbeeld tractor reiden, vliegtuigen onderhouden en van alles over de principes van het vliegen. Daarom wordt zweefvliegen ook gezien een goede voorbereiding op een toekomstige vliegersopleiding, zowel civiel als militair.

Ook is zweefvliegen de ultieme combinatie van een team en een individuele sport. Op de grond ben je in een team bezig om zo veilig mogelijk alle zweefvliegtuigen te starten. Maar in de lucht ben jij bezig om je jouw doel te halen.

Het belangrijkste is dat zweefvliegen gezellig is, met een vriendengroep samen vliegen en er s `avonds onder het genot van een biertje nog over na praten is toch wel het leukste van allemaal!

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.