Tijdens het vliegen in rustige lucht daalt een zweefvliegtuig langzaam ten gevolge van luchtweerstand. Na een lierstart vliegt hij dan ook maar ongeveer 7 minuten voordat hij weer zo laag zit dat hij moet landen.

 

Thermiek

Toch zijn er vluchten gemaakt van meer dan 6 uur met een zweefvliegtuig. Dit komt door thermiek: opstijgende warme lucht. Overdag wordt door de zon de aarde opgewarmd. Doordat sommige stukken land sneller opwarmen dan andere, ontstaan ook warmteverschillen in de lucht. Doordat warme lucht lichter is dan koude lucht, ontstaat er een opwaartse druk die de warme lucht omhoog stuwt. Et voilà, een thermiekbel is geboren.

Met een zweefvliegtuig kun je door in deze opstijgende lucht te vliegen zelfs hoogte winnen. Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van een thermiekbel, draaien zweefvliegers rondjes in de bellen.

Zweefvliegers kunnen thermiek vinden door de ontwikkeling van wolken in het luchtruim in de gaten te houden. Cumuluswolken (oftewel schapenwolken) zijn vaak een indicator voor thermiek, die zich dan recht onder de wolk zou moeten bevinden.

 


Helling vliegen

Een andere manier om hoogte te winnen is met helling vliegen. Als er wind tegen een berghelling waait, wordt de lucht omhoog geduwd: hellingstijgwind. Een zweefvliegtuig kan de hellingstijgwind gebruiken om hoogte te winnen. Helaas zijn in Nederland de meeste heuvels niet hoog genoeg. Aan de kust kan onder de juiste omstandigheden langs de duinen wel helling gevlogen worden.


 

Golf vliegen

 De laatste manier om hoogte te winnen is met behulp van een “golf”. Als de wind hard op een bergketen blaast gaat de lucht er overheen. Achter de bergketen kan dan een golfpatroon ontstaan. De stijgende tak van de golf wordt gebruikt om hoogte te winnen. Hoogtes van 3 tot 5 km worden op deze manier regelmatig bereikt. In Nederland is dit onmogelijk maar in de alpen is het wel mogelijk om onder de juiste omstandigheden golf te vliegen.

 

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.